Data & AI

Predavanja so razvrščena po abecednem vrstnem redu naslova predavanj.


Žiga Vaupot

Trendi v poslovni analitiki in Oracle Analytics

Žiga Vaupot
Qubix Svetovanje d.o.o.

Oracle je konec junija objavil novo strategijo na področju poslovne analitike. Gre za korenit zasuk v načinu vstopanja Oracla na trg poslovne analitike, ki ga že doglo obvladujejo Tableau, Microsoft in drugi ponudniki programske opreme za poslovno analitiko. Da misli Oracle izredno resno, je nakazal že s tem, da je prilagodil cenovno politiko - beri znižal cene (Oracle !?!?) za poenoten produkt ORACLE ANALYTICS, ki je povsem konkurenčna prej omenjenim ponudnikom.

S poenotenjem je predvsem mišljeno to, da so vsi raznorazni "business inteligenci" pri Oraclu zdaj pod eno streho. Vse kar je povezano s poslovno analitiko so namreč prevzeli pod kontrolo fantje, ki so pred tem več kot uspešno postavili pri Microsoftu pokonci Power BI, ki po marskikateri analizi vodi pred Tableaujem, dosedaj vodilnim orodjem za vizualizacijo podatkov. Očitno bodo to naredili zdaj še pri Oraclu.

Oracle Analytics gradi svojo zgodbo na osnovi naslednjih izhodišč, in sicer:

  • "Comprehensive". S celovito podporo različnim primerom uporabe poslovne analitike, z vgrajeno varnostjo in enotnim upravljanjem podatkov - pravi podatki, pravim uporabnikom ob pravem času, Oracle zagotavlja enotno in celovito platformo za modeliranje poslovnih scenarijev, enotno podporo mobilnim uporabnikom in celovito poslovno poročanje v enem samem produktu.
  • "Self-Service". Samopostrežnost naslavlja potrebe uporabnikov v smislu priprave podatkov, funkcionalnost "data flow" namreč omogoča samostojno kreiranje enostavnih ETL postopkov, vizualizacije podatkov("data visualization") in izmenjave z drugimi uporabniki.
  • "Augmented". Oracle Analytics ima vgrajeno podporo strojnemu učenju in sicer na treh nivojih: funkcije prediktivne analitike je mogoče zelo enostavno dodati v obstoječe analize ter jih s tem obogatiti. Vsem uporabnikom, četudi niso nujno podatkovni znanstveniki, je v smislu razmerja do ostalih podatkov na voljo možnost razlage ("explain") podatkov, ki jih analizirajo. In nenazadnje je mogoče podatke dodatno obogatiti z izpeljanimi podatki ter na ta način prav tako povečati njihovo kvaliteto.

V svoji stretegiji Oracle ni pozabil na obstoječe uporabnike "on-premise" OBI-ja (Oracle Business Intelligence), ki imajo po defaultu možnost migracije svojih aplikacij na Oracle Analytics. Le-ta je zanje na voljo v identični obliki kot v oblaku tudi v "on-premise" verziji. To mogoče nakazuje tudi na to, da uporabniki ne potrebujejo za vsako ceno v oblak, če tega ne želijo. Kar je zgleda spet nekaj novega.


Informacije o predavanju

Jezik / Language: SLO


O Avtorju

Žiga Vaupot je po izobrazbi informatik in deluje na področju informacijskih tehnologij že več kot 25 let. Praktično vso svojo profesionalno kariero je tako ali drugače povezan z Oraclom. Zadnjih 8 let se posveča predvsem poslovni analitiki in razvoju rešitev s tega področja. Ima pridobljen certifikat Oracle Business Intelligence Certified Implementation Specialist. Kot predavatelj redno sodeluje na srečanjih Oracle uporabnikov v ožji regiji in je avtor tečaja Oracle Analitycs Cloud, ki se izvaja v okviru Oracle Partner Academy.

Žiga vodi podjetje Qubix v Sloveniji, ki je sicer del skupine Qubix Intl. s sedežem v Veliki Britaniji in ki deluje še v ZDA, Avstraliji in Indiji. Je tudi član IO SIOUG.

  • # Data

Vsebina iskanje